Debattartiklar


>>>
Fredagsbönerna ska tåla extern granskning
Ulf Lönnberg

De religiös-politiska samhällsomstörtande krafter som olagligen hotar, förtalar och våldför sig i sin religions namn, diskvalificerar sig från det offentliga samtalet. De ska bemötas med rättsliga motåtgärder. I Sverige försvarar vi vår demokrati med plats för oliktänkande som garanteras religionsfrihet med dess rättigheter och begränsningar.

>>> 4 nov 2013
Inför samvetsfrihet i svensk lag
Annelie Enochson
Sverige saknar som ett av endast två länder i Europa lagstiftat skydd för samvetsfrihet. För att stärka grundläggande mänskliga fri- och rättigheter är det nu hög tid även för vårt land att sluta vara Europas svarta får, och införa samvetsfrihet i vården.
>>> 19 sept 2013

Befria Svenska kyrkan en gång för alla!
Bo Wettéus
Mer och mer går det upp för allt fler att hela det nuvarande valsystemet måste förändras. — Svenska kyrkan måste äntligen bli fri och få bestämma över sin egen tro, sitt   liv och sitt arbete. — Det är inte kyrkan själv som bestämmer bibeltolkning och trosinnehåll —, det gör de kyrkopolitiska grupperingarna.

>>> 9 sept 2013
Bort med partipolitiska månglare i Svenska kyrkan
Ulf Lönnberg
Även för oss sekulärt orienterade medborgare är det stötande att det största samfundet genom valproceduren påtvingas partipolitiska medlöpare.

>>> 19 aug 2013
Politiska frågor av vikt för kristenheten
Kristen tro är inte någon exakt kompass för ställningstaganden i politiska frågor. Det komplexa välfärdssamhälle och marknadsekonomi som vi lever med i dag, är en helt annan typ av samhälle än vad som gällde på Bibelns tid. Dessutom var det diktatur på Bibelns tid, de romerska kejsarna kunde man inte rösta på. Nebukadnessar tillsattes eller avsattes inte i fria val. Däremot kan man hitta principer i Bibeln som är vägledande.

>>> 2 aug 2013
Dimensioner av mångfald i skolan
Amelie Langby, ledarskribent i Svd
Tre laestadianska flickor i Pajala ges genom en färsk dom i kammarrätten rätt att avstå från dans under idrottslektionerna i skolan, då dans anses strida mot familjernas religiösa övertygelse. Skolverket har dock uttryckt oro över hur rätten har tolkat skollagen. Och på bordet ligger återigen ett fall av principkonflikt kring religion i skolan.

>>> 25 juli 2013
Vilka normer har ateism? 
Tuve Skånberg, riksdagsledamot (kd), direktor Claphaminstitutet
I den nu gällande kursplanen för skolan står: ”Västerländsk kultur och samhällsutveckling har under lång tid påverkats och påverkas av kristendomen och dess värderingar. Det svenska samhället är starkt influerat av kristendomen i värde- och normsystem, lagstiftning och rättssystem, kultur och traditioner.

>>> 28 april 2012
Religion och politik lika med sant
Filosofen Jürgen Habermas
Ett möte mellan religion och politik vara fruktbart och skapa de moraliska grundvalarna för demokratin – även i ett samhälle präglat av såväl religiös som sekulär mångfald.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s