Det sista partipolitiserade kyrkovalet?

De statligt reglerade nomineringsgrupper i kyrkovalet måste skrotas inför nästa Kyrkoval. En av bromsklotsarena är Stefan Lövfen (s) som anser att ”Svenska Kyrkan med alla sina medlemmar, är en stor och viktig samhällsaktör” vars numerär han inte kan lämna i fred i sitt röstfiske. Det står dock Riksdagen fritt att befria Sverige från resterna av Gustav Vasas statskyrkoarv. Stefan Attefall och Göran Hägglund – med rötter i en av frikyrkorna som kämpat för sin frihet – formulera nu på Rikstinget 28/9 ett vallöfte om att Svenska Kyrkans medlemmar ska fritt få nominera sina egna kandidater till sina beslutande församlingar. Elisabeth Sandlund skriver bra om detta i dagens Dagen: ”För första gången dominerades — kyrkovalet av helt eller delvis opolitiska ledamöter från – tre fristående nomineringsgrupper – och fem som kapat banden till resp moderparti. — det ger — hopp om att förändringens tid kan vara inne i kyrkopolitiken.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s